Chocolate View Dorte Haugaard Rasmussen

Jeg hedder Dorte og er personen bag og ejer af ChocolateView.

ChocolateView fokuserer på craft chokolade eller bean-to-bar chokolade, som det også kaldes, og er startet op i efteråret 2022.

Hvad er craft chokolade / bean-to-bar chokolade?

Kort fortalt er craft chokolade fremstillet af cacaobønner, hvor producenten - og du som forbruger - dels ved, hvor cacaobønnerne stammer fra og at cacaobønnerne i alle led i forsyningskæden er behandlet ordentligt.

Craft betyder som bekendt håndværk, og for en chokolade producents vedkommende ligger håndværket i at frembringe den bedst mulige smag i den færdige chokolade til nydelse for dig. Det kan kun lade sig gøre, hvis producenten kender detaljerne om cacaobønnerne.

Udover detaljerne om cacaobønnerne, har producenter af craft chokolade også fokus på, at der ikke er benyttet trafficking eller børneslaveri for at høste cacaofrugterne.

Vigtigt er det også, at cacaofarmerne har fået en ordentlig pris for deres cacaobønner.  

En verden af smagsnoter og ikke kun procenter

I virkeligheden fortæller cacaoprocenten kun en lille smule om chokoladen, hvorimod cacaosorten, terroir, fermenteringen, tørringen, ristningen, refining (raffinering), conching (formaling) og temperering  – med andre ord hele processen fra bean-to-bar (bønne-til-bar) påvirker smagen.

Når du først har smagt bare et par forskellige 70% chokolader, vil du blive imponeret over de mange smagsnoter, der kan frembringes i chokolade.

For at forstærke oplevelsen anbefaler jeg at lukke øjnene og koncentrere sig om smagen. Den rejse, som smagsløgene tager dig på, kan være helt fantastisk. Der kan være frugtige noter som hindbær og jordbær til de mere komplekse noter som tørrede blade og jasmin til de mere genkendelige noter – eller noget, som mange forbinder med chokolade f.eks. kaffe og nødder.

Certified Chocolate Taster

Jeg har fået meget af min viden gennem Chocolate Tasting undervisningen på fra IICCT (International Institute of Chocolate and Cacao Tasting), men er med i flere internationale netværk og udvider dagligt min viden.

Jeg benytter IICCT Flavor Profile Map (smags-profil-kort) til at hjælpe med at bestemme de forskellige noter. Det vil også være dette kort, du får udleveret ved de smagninger, jeg afholder.

IICCT Chocolate and Cacao Flavour Profile Map - Chocolate View

Der er mange producenter, der har udarbejdet deres eget smagshjul. Flere af disse smagshjul blander smagsnoter med mundfølelse. Mundfølelsen har helt bestemt også stor indflydelse på oplevelsen af en chokolade, men jeg kan godt lide at skille de to ting ad.

Jeg vil foreslå, at du vælger det kort eller smagshjul, der virker bedst for dig. 

Min Vision

Da jeg blev mere seriøs omkring at smage chokolade, savnede jeg et sted, hvor jeg kunne registrere og gemme mine smagsoplevelser. Dels for at kunne tjekke op på mine smagsnoter på en specifik chokolade, men også mundfølelsen – og selvfølgelig, om jeg havde lyst til at købe chokoladen igen.

ChocolateView

Jeg drømmer også om at kunne få indblik i, hvad andres oplevelse er af en specifik chokolade.

Det er min drøm, at ChocolateView en dag bliver dét sted. Et sted, hvor du kan have dit eget Chokolade Bibliotek og et fællesskab med andre, der også er begejstret for bean-to-bar chokolade. Heraf også navnet: ChocolateView - view dækker både over ordene se, smage, anmelde, opleve og perspektivere.

For at skabe sådan et sted, skal der skabes et fundament, som i dette tilfælde er chokolade fra mange forskellige producenter. Alt starter i det små, så indtil videre har ChocolateView et lille udvalg, men efterhånden som efterspørgslen forhåbentlig vokser, vil der blive tilføjet chokolade fra flere producenter.

Endnu engang velkommen til ChocolateView – jeg håber, at du kan lide udvalget af chokolade og måske har lyst til at booke en smagning, hvor vi sammen dykker ned i noter og andre spændene detaljer om cacao og chokolade.

Skriv endelig til mig, hvis du har forslag til en chokoladeproducent, hvis produkter du synes, skal være en del af ChocolateViews udvalg.

Dorte Haugaard Rasmussen, September 2023